• Halloween u nás na škole

            4. 11. 2023

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Halloween u nás na škole.

            Tento rok sme si na prvom stupni Halloween poriadne užili. Vyučovanie sme si spestrili maskami, ktoré si pripravili nielen žiaci, ale aj učitelia. A zrazu sme mali školu plnú princezien, superhrdinov, zvieratiek či strašidiel. A nehovoriac o tematickej výzdobe našich tried. Tento super deň sme nemohli zakončiť inak ako perfektnou diskotékou.

          • Exkurzia v Osvienčime

            2. 11. 2023

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia v Osvienčime.

            Dňa 27.10.2023 sa ôsmaci a deviataci vybrali na exkurziu do Osvienčimu. S pojmom rómsky holokaust sa už viacerí z nich predtým stretli, ale dôležité bolo pozrieť si to, o čom už toľkokrát počuli, aj naživo. Kým cesta do Osvienčimu sa aj napriek jej niekoľkohodinovému trvaniu niesla v dobrej nálade, cestou späť boli všetci ticho a rozmýšľali o tom, čo videli a počuli. Bol to naozaj silný zážitok, na ktorý nezabudneme.

          • UEFA Disney Playmakers

            1. 11. 2023

            Do fotogalérie bol pridaný nový album UEFA Disney Playmakers.

            Že nie je možné spojiť rozprávku Ľadové kráľovstvo s futbalom? Naše žiačky najnižších ročníkov už vedia, že to predsa len možné je, a to vďaka zapojeniu do projektu UEFA Disney Playmakers. Dievčenský futbalový krúžok vedený takouto hravou a zábavnou formou si u nich aj na prvýkrát získal veľký úspech a už sa nevedia dočkať ďalšieho Disney príbehu.

          • Deň rodiny

            26. 10. 2023

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň rodiny.

            V pondelok 23.10.2023, sa v priestoroch našej školy uskutočnil Deň rodiny. Účasť rodičov, starých rodičov a súrodencov našich žiakov bola naozaj veľká. Spoločne sme súťažili, kreslili, pripravovali chutné jedlo, spievali, tancovali, vyrezávali do tekvíc... Užili sme si príjemné chvíle a výbornú atmosféru. Stretli sme sa všetci spolu - ako veľká rodina. Poďakovanie patrí všetkým zúčastneným, vrátane ETP Slovensko, ktoré sa takisto spolupodieľali na tomto krásnom dni!

          • Exkurzia v botanickej záhrade

            24. 10. 2023

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia v botanickej záhrade .

            Dňa 20.10.2023 sa priamo na Medzinárodný deň stromov vybrali naši druháci, piataci a šiestaci na výlet do Botanickej záhrady v Košiciach. Prezreli si rôzne druhy stromov, rastlín i zvieratká v rámci Mini ZOO, a aj takouto formou sa zážitkovo vzdelávali v rámci prvouky a prírodovedy. Žiaci si tento výlet veľmi pochvaľovali a sľúbili si, že na jar sa tam vyberú opäť.

            Foto: Dominik Badžo

          • Osveta o osobnej hygiene

            24. 10. 2023

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Osveta o osobnej hygiene .

            Opäť nás navštívili asistentky podpory zdravia z organizácie Zdravé regióny, ktoré sa tentokrát zamerali na žiačky druhého stupňa. Pripravili si pre nich osvetu o osobnej hygiene, okrem iného zameranú aj na menštruáciu. Žiačkam sa tento typ osvety veľmi páčil, využili možnosť neformálne sa porozprávať s asistentkami podpory zdravia aj o týchto intímnych ženských témach.

          • Záchranári

            17. 10. 2023

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Záchranári.

            Dňa 17.10.2023 navštívil našu školu Klub medikov mesta Košice v spolupráci s organizáciou Zdravé regióny za účelom interaktívnej prednášky na tému Prvá pomoc. Žiaci posledných ročníkov druhého stupňa si od budúcich lekárov mohli nielen vypočuť dôležité informácie smerujúce k záchrane ľudského života, ale aj si ich priamo vyskúšať na figurínach.

          • Exkurzia na Okresnom úrade

            14. 10. 2023

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia na Okresnom úrade.

            Dňa 12.10. 2023 sa žiaci ôsmeho a deviateho ročníka našej školy zúčastnili exkurzii na Okresnom úrade Košice na Komenského ulici.

            Predstavená im bola činnosť Klientskeho centra ako aj jednotlivých odborov Okresného úradu.

            Okrem iného si žiaci zažili napr. simulované priestupkové konanie, či boli poučení ohľadom vydávania zbrojných preukazov a pravidiel držby zbraní.

            uč. L. Hedmeg

          • Osveta o hygiene rúk a dentálnej hygiene

            26. 9. 2023

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Osveta o hygiene rúk a dentálnej hygiene.

            Našu školu dňa 25.09.2023, opätovne navštívili asistentky podpory zdravia z organizácie Zdravé regióny, aby našim prváčikom ukázali, ako si správne umývať rúčky a zúbky. Deti boli fascinované maketou umelého chrupu, ktorého čistenie si mohli vyskúšať. Následne umytím zúbkov v praxi ukázali, čo sa počas osvety o dentálnej hygiene naučili. Žiakov zaujala aj ďalšia zaujímavá pomôcka - lampa, ktorej sa spočiatku báli, ale stačilo, že nabral odvahu prvý žiak a hneď pokračovali aj ostatní v odkontrolovaní, či si správne umyli svoje ruky.

          • Návšteva včelára

            23. 9. 2023

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva včelára.

            V utorok, 19.9.2023, sme mali jedinečnú možnosť bezprostredne nahliadnuť do života včiel. Zavítal k nám pán včelár z MINI farmy, ktorý deťom pútavo rozprával rôzne zaujímavosti z ich života. Oboznámil nás so základnými pojmami a činnosťami, ktoré musí včelár počas celého kalendárneho roka vykonávať na správne fungovanie úľa a chod včelej rodiny. Zoznámil nás s pomôckami potrebnými pre prácu včelára. Žiaci mali možnosť ochutnať sladký kvalitný med a na pamiatku si vytvorili z včelieho vosku vlastnú svečku. Ďakujeme za výnimočný zážitok!

          • Detská Romaversitas

            3. 9. 2023

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Detská Romaversitas.

            Už po piatykrát sa v priestoroch Pedagogickej fakulty Prešovskej univerzity v Prešove konala Detská Romaversitas, ktorú organizovalo Občianske združenie ĎAKUJEM- ,,PAĽIKERAV". Zúčastnilo sa jej aj 13 našich žiakov, ktorí po jej úspešnom absolvovaní získali titul ,,Bakalárček". V rámci štúdiá sa venovali rómskej kultúre, rómskej literatúre a rómskemu jazyku, ale hlavne rómskej histórií v nadväznosti na rómsky holokaust.

            OZ Paľikerav

          • Rozlúčka so 4. ročníkom

            4. 7. 2023

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Rozlúčka so 4. ročníkom .

            ROZLÚČKA SO 4. ROČNÍKOM

            Nastal ten dlho očakávaný deň, keď sa žiaci 4. ročníka lúčili s 1. stupňom. Spolu sme si zaspomínali, zasúťažili a zatancovali. "Čas strávený na 1. stupni bol dobrý!"... Povedali žiaci a milo sa usmievali. "Čo budeme robiť na 2. stupni?" Nechajte sa prekvapiť, milí žiaci. Čaká vás ďalších 5 rokov strávených na tejto škole. :)

            V CUKRÁRNI

            V cukrárni bolo úžasne. Ešte aj malý vtáčik - pinka, sa na nás prišla pozrieť, ako nám chutia banány v čokoláde. 

            ZMRZLINA

            Zmrzlina nám chutila najviac zo všetkého. Nemohli sme sa jej dolízať. Jeden kopček väčší, ako druhý a pritom všetky za rovnakú cenu :)

            NA VYCHÁDZKE

            Na vychádzke bolo fantasticky. "Ach, tá voda. Ako rýchlo tečie!" "A tie stromy... Aké sú len vysoké!" "Pozeraj pod nohy, lebo spadneš!" :)

          • Deň detí

            26. 6. 2023

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň detí .

            Na Deň detí asistenti podpory zdravia z organizácie Zdravé regióny, realizovali edukačno - zábavné aktivity zamerané na zdravie. Cieľom bolo priblížiť témy: dentálna hygiena a komunálna hygiena. Potom si žiaci mohli užiť skákací hrad a prítomnosť maskota MIMOŇA :) Príjemným spestrením boli kreatívne dielne, kde si tvoriví žiaci vytvárali drevené prívesky.

            OZ Paľikerav 

          • Spoznaj orchester - výchovný koncert

            20. 6. 2023

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Spoznaj orchester - výchovný koncert.

            Vo štvrtok, 15.6.2023, sa žiaci 2. stupňa zúčastnili výchovného koncertu v Dome umenia. Štátna filharmónia Košice, všetkým zúčastneným pripravila zážitok, na ktorý tak skoro nezabudnú. Žiaci už s istotou rozoznajú zvuk sláčikových, dychových aj bicích nástrojov. Bolo to poučné, krásne a zaujímavé. Klasická hudba má naozaj veľkú silu!

            Program:

            John Williams: Let do krajiny-nekrajiny z filmu Hook
            Benjamin Britten: Sprievodca mladého človeka orchestrom
            John Williams: Star Wars – výber zo suity pre orchester

            uč. M. Šenkýr

          • Športový deň k MDD

            13. 6. 2023

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Športový deň k MDD.

            Na Slovensku oslavujeme tento sviatok každoročne 1. júna.

            Tento dátum je na svete najobľúbenejší, oslavuje sa vo viac ako 21 krajinách. V tento deň by sme si mali pripomínať bratstvo a porozumenie medzi deťmi a mali by sme ho venovať aktivitám s deťmi, myslieť na ich dobro a životné podmienky vo svete.

            V rámci osláv "Deň detí" pripravili vyučujúci žiakom prvého stupňa športový deň. Žiaci športovali po ročníkoch v rôznych športových disciplínach. Všetci žiaci sa vystriedali vo všektých disciplínach. 

            Deťom sa športový deň veľmi páčil.

             

            Víťazi športových hier v školskom roku 2022/2023:

            Loptička na lyžičke:
            1. ročník: 1. miesto – Ivana Slepčíková
            2.miesto – Alex Zupko
            3.miesto – Ida Daniová

            2. A: 1. miesto – Dominik Balogh
            2. miesto – Richard Badžo
            3. miesto – Viktória Fénešová
            2. B: 1. miesto – Tomáš Horváth
            2. miesto – Lucia Žigová
            3. miesto – Mária Balogová
            3. ročník: 1. miesto – Bartolomej Berko
            2. miesto – Dominika Rybárová
            3. miesto – Jazmína Žigová
            4. ročník: 1. miesto: Lukrécia Fénešová
            2. miesto: Štefan Dani
            3. miesto: Dorota Džobáková

            Preskoky cez švihadlo:
            1. ročník: 1. miesto – Laura Balogová
            2. miesto - Monika Gažiová
            3. miesto – Ivana Slepčíková
            2. A: 1. miesto – Viktória Fénešová
            2. miesto – Dominik Balogh
            3. miesto – Kristína Žigová
            2.B: 1. miesto – Tomáš Horváth
            2. miesto – Suela Dunová
            3. miesto – Alexander Žiga
            3. ročník: 1. miesto – Jazmína Žigová
            2. miesto – Valentína Hricková
            3. miesto – nikto
            4. ročník: 1. miesto – Júlia Gáborová
            2. miesto – Sarah Žigová
            3. miesto – Grasiela Ferková

            Beh pomedzi kužele:
            1. ročník: 1. miesto – Kamil Slepčík
            2. miesto – Leonardo Géza
            3. miesto – Damián Ferčák
            2. A: 1. miesto – Richard Badžo
            2. miesto – Daniel SarkÖzi
            3. miesto – Peter Sivák

            2. B: 1. miesto – Drahomíra Doležalová
            2. miesto – Lucia Žigová
            3. miesto – Mária Balogová

            3. ročník: 1. miesto – Leon Balázs
            2. miesto – Sára Badová
            3. miesto – Dominika Rybárová

            4. ročník: 1. miesto – Sebastián Bendík
            2. miesto – Štefan Dani
            3. miesto – Lukrécia Fénešová

            Hod loptičkou do vedra:

            1. ročník: 1. miesto – Alexander Ferčák
            2. miesto – Alex Zupko
            3. miesto – Damián Ferčák

            2. A: 1. miesto – Richard Badžo
            2. miesto – Daniel SarkÖzi
            3. miesto – Nikolas Dani

            2. B: 1. miesto – Alexander Žiga
            2. miesto – Maximilián Gaži
            3. miesto – Sofia Daniová

            3. ročník: 1. miesto – Sára Badová
            2. miesto – Rebeka Kroková
            3. miesto – Anna Mária Gažiová

            4. ročník: 1. miesto – Sebastián Bendík
            2. miesto – Adrian Kalocsai
            3. miesto – Lukrécia Fénešová

            Beh k méte:

            1. ročník: 1. miesto – Damián Ferčák
            2. miesto – Leonardo Géza
            3. miesto – Ida Daniová

            2. A: 1. miesto – Daniel SarkÖzi
            2. miesto – Richard Badžo
            3. miesto – Viktória Fénešová

            2.B: 1. miesto – Alexander Žiga
            2. miesto – Sebastián Žiga
            3. miesto – Lucia Žigová

            3. ročník: 1. miesto – Leon Balázs
            2. miesto – Jazmína Žigová
            3. miesto – Rebeka Kroková

            4. ročník: 1. miesto – Patrik Balázs
            2. miesto – Júlia Gáborová
            3. miesto – Grasiela Ferková

             

          • Rómska pieseň - Košice 2023

            10. 6. 2023

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Rómska pieseň - Košice 2023.

            V piatok, 9. júna 2023, sa konal v aule Súkromného hudobného a dramatického konzervatória /SHaDK / na Požiarnickej 1 v Košiciach, 12. ročník krajského matičného festivalu „Rómska pieseň“ - Košice 2023. Spoluusporiadateľmi boli Matica slovenskáRegionálne úrady školskej správy v Košiciach a Prešove, mesto Košice, mestská časť Luník 9 a domáce SHaDK na Požiarnickej 1 v Košiciach.

            Asi 50 mladých talentov z blízkeho aj ďalekého okolia, predviedli obdivuhodné výkony. Festivalu sa zúčastnili:  Tomáš Badžo (spev), Nikolas Holub (spev), Igor Hricko (gitara) a bývalý žiak SZŠ Galaktická - Ján Dani (klavír), ktorí veľmi úspešne reprezentovali našu školu. Domov si odniesli vzácne diplomy strieborného a zlatého pásma a knižné ceny. Chlapci, BLAHOŽELÁME!!!

            Ukážku T. Badža a I. Hricka si môžete pozrieť tu https://www.youtube.com/watch?v=MCGAbYSVimg

             

            uč. M. Šenkýr